Om oss

HISTORIEN

20-årsjubileum i 2012

Europas største bedriftsfotballturnering ”Hurtigruta cup” gikk av stabelen i Olympiaparken på Lillehammer for 20. gang i 2012. Tilbakemeldingene var strålende fra både deltakere og sponsorer, og våre funksjonærer gjorde en imponerende jobb. 2500 deltakere fordelt på 144 lag deltok, og det ble spilt ca. 300 kamper – flere kamper enn det spilles i Tippeligaen i løpet av et helt år!

Starten i 1993

Bedriftsdrettslaget ved Lillehammer Sykehus med Finn Olav Bakken i spissen fikk i 1993 ideen om å starte en egen fotballcup for bedriftslag. Med god hjelp av Henry Øberg i Norske Fina, ble turneringen en realitet. Første året deltok i underkant av 20 lag, og kampene ble spilt i Kristins Hall. Norske Fina var hovedsponsor, og turneringen ble kalt Fina cup.

Voksende interesse

Året etter hadde oppslutningen økt til 64 lag, og kampene ble spilt i den nye OL-hallen Håkons Hall. Deltakerne var fornøyde med turneringen og opplegget rundt, og flere lag fattet interesse for å delta. Det skal også nevnes at Finn Olav Bakken var en ildsjel av de få, og han brukte store deler av fritiden på å promotere turneringen. Til og med på familieferie på Sørlandet løp han rundt og hang opp plakater og informasjon om cupen.

Fra Fina cup til Lillehammer indoor cup

Norske Fina var hovedsponsor i de første 6 årene fra og med 1993 til og med 1998. I 1997 ble det laget en egen cupsang som ble fremført på Brenneriet. Fina trakk seg deretter ut som følge av intern omorganisering. En rekke samarbeidspartnere var med på arrangementet, og i 1999 og 2000 het turneringen Lillehammer Indoor cup. Deltakerantallet hadde steget til ca. 2000, og det begynte å bli kamp om plassen. Det utenomsportslige opplegget var også godt organisert, og for mange var dette nå en fast helg på Lillehammer med fotball, fest og moro.

Hurtigruta Bilglass vinner

Hurtigruta Bilglass AS var et av lagene som deltok første året. De syntes det var en super turnering, og bestemte seg for å bli med igjen. De to neste årene gikk de av med seieren, og de gjenerobret den også det femte året. Hurtigruta hadde mange gode spillere, og var et lag som gjorde seg bemerket både på og utenfor banen. Godt humør, entusiasme og kampinnsats preget laget, og de kom alltid og takket for seg før de reiste hjem.

Hurtigruta Bilglass blir sponsor

Finn Olav Bakken hadde god kontakt med Hans Petter Lundteppen i Hurtigruta Bilglass AS etter å ha møttes på Lillehammer hvert år. Lundteppen så hvordan arrangementet økte i popularitet, og så samtidig markedsverdien i å være sponsor for turneringen. Hurtigruta Bilglass gikk i 2001 inn med et stort sponsorbeløp over 5 år, og turneringen ble omdøpt til Hurtigruta cup. For idrettslaget ved sykehuset var det ekstra moro at et deltakende lag var blitt den nye hovedsponsoren. I 2003 ble Hurtigruta Bilglass kjøpt opp av det internasjonale selskapet Carglass, og byttet dermed navn til Hurtigruta Carglass.

Så markedsverdien

Hans Petter Lundteppen ble på ingen måte hovedsponsor for å være ”snill”, men pga. markedsverdien arrangementet har.
– Her samles 2500 personer fra ulike bedrifter i hele landet, og det er en glimrende markedskanal for oss. Vi får profilert oss gjennom navnet på cupen hele året, og i cuphelgen preger Hurtigruta cup hele Lillehammer by. Jeg tror navnet legger seg som et ”top of mind”-navn hos alle deltakerne, uttalte Lundteppen i 2001.

Hurtigruta forlenget senere sponsoravtalen med fem + to nye år – til og med 2012.

50 000 til Barneavdelingen på Lillehammer Sykehus

En ekstra bonus gikk til Lillehammer Sykehus etter Hurtigruta cup i 2002. Hurtigruta Carglass ga 50 000 kroner til Barneavdelingen, fordi de har en ekstra ”godfølelse” for denne avdelingen. – Barna er det viktigste vi har, og det er mange barn som dessverre opplever tragiske sykdommer og mye smerte. Hvis vi som bedrift kan bidra positivt til arbeidet som gjøres på barneavdelingen, er det verdifullt for oss, understreket Lundteppen ved overrekkelsen.

Markante profiler

Mange kjente fotballspillere har deltatt i Hurtigruta cup. I 2001 deltok den velkjente Liverpool-trioen John Wark, Paul Walsch og Gary Gillespie. På dommersiden har cupen hele tiden hatt meget gode dommere, og i 2002 dømte blant andre Tonje Nordby som hadde dømt cupfinalen for damer helga før. Flere av de kjente norske elitespillerne har også deltatt flere år, blant annet Dennis Schiller, Erik Foss og Ulrik Møller.

Henry Øberg var initiativtaker til cupen sammen med Bakken i 1993 og har vært en av Norges største dommere gjennom tidene, med en rekke internasjonale kamper bak seg. Han var med som dommer under cupen også etter at samarbeidet med FIna var avsluttet, og i 2004 fikk han Hurtigruta cupens ærespris. Henry Øberg satte sitt preg på cupen med godt humør, omtanke for funksjonærer og deltakere, og eminente dommerkvaliteter. Han gikk bort i 2011.

I tenkeboksen etter 20-årsjubileum

Etter Hurtigruta cup i 2012 utløp sponsoravtalen med Hurtigruta Carglass. Nå hadde cupen vært arrangert i 20 år og Finn Olav Bakken var usikker på hva de skulle gjøre videre. Mye frivillig innsats fra mange lå bak hvert arrangement, og det var en utfordring å få lokale næringsliv til å bidra. Leieprisene på de flotte arenaene ble høyere og høyere for hvert år, og bedriftsidrettslaget satt ikke igjen med noe stort overskudd selv om de ikke hadde noen lønnede ansatte til å drive arrangementet.

Fra Hurtigruta cup til Steinspruten Bilglass cup i 2013

Hans Petter Lundteppen hadde i løpet av 2012 gått ut av Hurtigruta Carglass og startet ny virksomhet. Utpå nyåret i 2013 ble det avklart at Lundteppen fortsatt ville være med som sponsor – da under navnet på sin nye virksomhet Steinspruten Bilglass.

Dette var samtidig en mulighet til å endre på ting. – Det sportslige opplegget vil fortsette omtrent som før, men på det sosiale skal vi legge inn flere nye og spennende tilbud, sier leder Finn Olav Bakken.

– Steinspruten Bilglass cup i 2013 vil markere en ny start, og vi vil gi deltakere, sponsorer og funksjonærer en enda bedre opplevelse, sier Finn Olav Bakken med ny gnist.